Muziektherapie binnen Innoforte
Onze vaktherapeuten kunnen doormiddel van het medium muziek op een non-verbale en ervaringsgerichte wijze aanspraak maken op specifieke (probleem) gedragingen zoals: onrust, depressie, angst, psychotisch, activeringsproblematiek, vast lopen in het uiten van emoties en rouwgevoelens. De vaktherapeuten zetten therapeutische methodieken in en verzorgen interventies op basis van de hulpvraag van de bewoner en kunnen mee denken in benaderingsplannen voor bewoners vanuit een coachende rol. Vaktherapie kan door iedereen aangevraagd worden, hier is geen specifieke verwijzing voor nodig.
Twee soorten muziektherapie
Muziektherapie in de ouderenzorg valt onder te verdelen in twee categorieën, receptieve en actieve muziektherapie. Receptieve muziektherapie houdt in dat bewoners luisteren naar muziek zonder dat ze daar zelf letterlijk bij worden betrokken. De muziek kan live voor ze worden gespeeld, maar het opzetten van opnames werkt hierin ook. Door naar muziek te luisteren kan je bijvoorbeeld ontspanning en herinnering oproepen bij de bewoners.
Actieve muziektherapie houdt in dat je door middel van muziek de bewoners activeert. Het betrekken van bewoners in het muzikale spel is hierin een belangrijk onderdeel. Dit kan op allerlei manieren worden toegepast, bijvoorbeeld door ze zelf instrumenten laten bespelen en of ze te laten mee zingen. Je betrekt weliswaar de bewoner in het muzikale moment. Muziektherapie is maatwerk, iedereen heeft op zijn of haar manier iets met muziek. Hierdoor uit muziektherapie zich bij iedere bewoner dan ook net weer wat anders.