Dramatherapie binnen Innoforte
De vaktherapeuten kunnen door middel van het medium drama op een non-verbale en ervaringsgerichte wijze aanspraak maken op specifieke (probleem) gedragingen zoals bijvoorbeeld onrust, depressie, angst, psychotisch, activeringsproblematiek, vast lopen in het uiten van emoties en rouwgevoelens. De vaktherapeuten zetten therapeutische methodieken in en verzorgen interventies op basis van de hulpvraag van de bewoner en kunnen mee denken in benaderingsplannen voor bewoners vanuit een coachende rol. Vaktherapie kan door iedereen aangevraagd worden, hier is niet een specifieke verwijzing voor nodig.
Bij dramatherapie wordt er gebruik gemaakt van diverse werkvormen die in de basis theater en toneelspel elementen bevatten. Voorbeelden hiervan zijn het werken met (levens)verhalen, poppenspel, (levens)rollen. Tijdens dramatherapie wordt er met de bewoner een contactmoment gecreëerd waarbinnen ruimte is om te kunnen ervaren en te uiten wat er in de belevingswereld van de bewoner speelt.
Wat kan dramatherapie bieden?
Het inzetten van een dramatherapeutische werkvorm biedt de bewoner, doormiddel van het (toneel)spel, de mogelijkheid om met een soort afstand naar zijn/haar eigen (levens)verhaal of emoties te kijken. Waardoor het laagdrempeliger wordt om deze te uiten. Binnen het contact tussen de bewoner en de therapeut wordt gekeken naar welke werkvorm passend is om de bewoner te helpen bij de hulpvraag. Dit is maatwerk en dus per bewoner anders.
Twee vormen van dramatherapie
Dramatherapie kan in een zowel actieve als passieve vorm worden aangeboden. Binnen de actieve vorm wordt er letterlijk (toneel) gespeeld, bijvoorbeeld een contactmoment met handpop Bram. Binnen de passieve vorm wordt er gewerkt op een fantaserende en vertellende wijze, bijvoorbeeld een (levens)verhaal samen opschrijven. Zo breed dramatherapie klinkt, zo breed kan het ook ingezet worden. Om zo te werken aan persoonlijke doelen, hulpvragen en welzijn/comfort te vergroten.