Stichting Innoforte heeft sinds 1 januari 2022 een nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT), de heer Paul van Roosmalen (foto rechts). Hij zit al zes jaar in onze RvT, waarvan de laatste twee jaar als vice-voorzitter. Die rol heeft mevrouw Karin Blauwbroek nu overgenomen. Na de fusie was de RvT een beetje te groot in aantal leden, maar dat kon niet anders. Het is wel de reden dat er nu, ook in verband met de continuïteit, een voorzitter gekozen is uit de leden van de huidige RvT. Reden genoeg om nader kennis te maken.
Wat doet een Raad van Toezicht eigenlijk?
“Als RvT wil je ervoor zorgen dat maatschappelijk geld goed terechtkomt. Maar je bent zeker geen boeman. Je bent, zeg maar, meer een interne toezichthouder. Net als de Centrale Cliëntenraad (CCR) en de Ondernemingsraad (OR). We hebben als Raad van Toezicht onderling ook overleg met de OR en CCR. Je moet het eigenlijk zo zien dat de OR toezicht houdt vanuit de medewerkers en de CCR namens de cliënten. En als RvT houden we, met mensen met specifieke ervaring, toezicht op heel Innoforte. Die wordt, in het contact met de RvT, vertegenwoordigd door de bestuurder.”
Hoe gaat dat dan in zijn werk?
“Je hebt eigenlijk een klankbordfunctie voor de bestuurder, Saskia van der Lyke. Zij bepaalt, samen met de organisatie, de richting en de koers. Ik spreek als voorzitter eens per twee weken met Saskia en samen zorgen we ervoor dat de richting consequent is en de besluitvorming goed verloopt.”
Waarom is er geen helemaal nieuwe voorzitter gekozen eigenlijk?
“Ik zei het al eerder, maar onze RvT was best groot door de fusie. En onze huidige bestuurder zit er sinds de zomer van vorig jaar. Dan is het handig om de voorzitter van de RvT iemand te laten zijn die de organisatie al kent. En nu we het daar toch over hebben: ik wil heel graag Klaas Stoter, de vorige voorzitter van de RvT (foto rechts), hartelijk danken. Ik ben zeer erkentelijk voor zijn wijze lessen. Ik mag nu starten op een plek waar ik goed kan voortborduren op wat er onder zijn voorzitterschap is neergezet.”
Is het leuk om in de RvT te zitten?
“Ouderenzorg en wonen vind ik betekenisvolle gebieden. Ze hebben grote raakvlakken met de domeinen waar ik al dertig jaar in werk. Het is leuk om in de RvT te zitten, omdat je er ook van leert, je kennis verrijkt. Ik zeg leren, maar het is ook inspireren. Je verbreedt je netwerk en je doet iets waardevols voor de samenleving.”
Is er ook een lastige kant aan het zitten in de RvT?
“Het is een best lastige rol of verhouding die je als RvT hebt met de bestuurder. Je bent betrokken, maar er is ook afstand. Je moet echt kritische vragen durven stellen en soms nee kunnen zeggen. De accountant wordt ook door de RvT aangesteld en rapporteert ook aan de RvT. Ook moet er in een RvT voldoende kennis en kunde zijn. Het gaat tenslotte ook over begrotingen, jaarrekeningen en de strategie van de organisatie. Het is een continu wegen wat het beste is voor de organisatie. Een Raad van Toezicht moet dus echt onafhankelijk zijn.”
Wat is er mooi of goed aan Innoforte?
“Ik vind het een mooie lokale organisatie. Vroeger, als tiener, fietste ik naar school in Arnhem. Ik reed toen altijd langs Nieuw-Schoonoord, wat toen nog iets van Huize Avondzon heette. Ik vroeg me steeds af: “wat doen ze daar toch?” M’n opa vertelde toen welke betekenis zo’n huis heeft voor het laatste stuk in iemands leven. Voor mij voelt de sfeer binnen de locaties van Innoforte als een soort thuis. Een plek waar je met een gerust hart je vader, moeder of naaste aan toevertrouwt. Ik ben echt trots dat ik bij Innoforte betrokken mag zijn.”