“Ik ben ongelooflijk trots dat ik het HBO gehaald heb!” aldus Mariska Schaefers. Zij is de eerste wijkverpleegkundige die haar opleiding bij Innoforte heeft afgerond. Een mijlpaal waar ze meer dan trots op mag zijn.
Mariska is wijkverpleegkundige, maar dat is niet haar eerste carrièrestap geweest. Hoewel ze vroeger op de middelbare school al riep dat ze in de zorg wilde werken, is ze destijds toch de administratieve kant op gegaan. Want dat deed je in die tijd: in de zorg was namelijk geen werk te vinden. Bij de gemeente kwam ze een poos te werken als managementassistente, maar in 2011 maakte ze toch de langverwachte overstap naar de zorg. Allereerst als leerling verzorgende IG bij de Driegasthuizengroep. Haar MBO Verpleegkunde rondde ze vervolgens af bij de thuiszorg van Sensire. Al snel ging ze aan het werk als ondersteunend, en later vervangend, teamverpleegkundige in het verpleeghuis. Ambitieus en nieuwsgierig dat ze is, bleef het toch kriebelen om verder te leren. Altijd ontwikkelen en blijven verdiepen was voor Mariska de manier om op zoek te gaan naar haar identiteit in de zorg. HBO was altijd wel een wens en het coachen van mensen paste goed bij haar. Zo heeft ze ook nog kort als praktijkopleider gewerkt naast haar functie als vervangend teamverpleegkundige.
In augustus 2018 kreeg Mariska de kans om bij Innoforte de praktijkopleiding te doen behorend bij de opleiding HBO verpleegkunde aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Nu, 2,5 jaar later, mag zij zich dan ook bachelor of nursing science niveau 6 noemen. Haar praktijkopleiding volgde ze in de thuiszorg als wijkverpleegkundige in opleiding. In het begin was dat even zoeken. Mariska was de eerste HBO leerling verpleegkundige die onder de vleugels viel van Innoforte. Desalniettemin had ze snel haar plek gevonden. Een ander groot voordeel bij Innoforte: “Ik kon al mijn examenopdrachten heel goed uitvoeren. Dat kan zeker niet overal, merkte ik algauw bij mijn studiegenoten.”
Waar Mariska vooral heel enthousiast van wordt is alles dat te maken heeft met zorgtechnologie. Ze volgde daarin een minor en probeert dit zo veel mogelijk in haar werk toe te passen. Zo hield ze voor haar afstudeeronderzoek interviews met cliënten om erachter te komen welke wensen zij hebben als ze de Cmed zouden gaan gebruiken. De Cmed is een elektronische medicijndispenser die op ingestelde tijden de juiste medicijnen met een melding beschikbaar maakt voor de thuiszorgcliënt. Gemak en zelfstandigheid staan hierbij voorop. En dat is precies waar Mariska’s hart sneller van gaat kloppen: technologie dat processen in de zorg kan ondersteunen. “Het mooie aan de thuiszorg is de focus op eigen regie en zelfredzaamheid. Het is mooi om mensen mee te krijgen en te enthousiasmeren om die eigen regie te behouden en zo lang mogelijk thuis te blijven”, zegt ze. Inmiddels is ze naast haar werk als wijkverpleegkundige ook projectleider voor de implementatie van de Cmed en aandachtsvelder zorgtechnologie extramuraal.