Vandaag op Wereldmilieudag staan wij stil bij wat wij doen om bij te dragen aan een groenere wereld!
Op 21 mei zijn we bij het Lorentzhuis gestart met een voedselmeting. Drie enthousiaste huiskamerondersteuners en de kok van het restaurant waren als ambassadeur aanwezig bij de kick-off waar onze leverancier Huuskes heeft uitgelegd waarom en hoe deze meting uitgevoerd wordt.
In vijf huiskamers en het restaurant wegen we de warme maaltijd voor het serveren. We meten wat er overblijft in de pan na portioneren en wat er op de borden achterblijft na het eten. Dit doen we gedurende twee weken. Zo krijgen we inzicht in alle klaargemaakte voeding die anders zou worden weggegooid. Een belangrijke stap om voedselverspilling tegen te gaan!
Het hele proces van de voeding, van productie tot transport en van bereiden tot verwerken van het voedingsafval, heeft een grote impact op het milieu. Wist je dat gemiddeld 30 tot 40% van het bereide eten in zorgorganisaties wordt verspild? Dat is ruim een derde van al het voedsel! In slechts vier dagen wordt genoeg gekookt om zeven dagen van te eten. Neem bijvoorbeeld vlees: voor elke kilo vlees is maar liefst vijf kilo voer nodig. Een ander voorbeeld: grondstoffen voor spaghetti gemaakt in Italië, komen uit Spanje en de spaghetti wordt vervolgens naar Nederland vervoerd
Door bewuster om te gaan met voeding en minder voedsel te verspillen dragen we bij aan een gezondere leefomgeving voor onze bewoners én onszelf.