ZoekenSluiten

Slim digitaal fotolijstje tegen eenzaamheid

17-10-2022

Meer sociaal contact door de inzet van slimme fotolijsten

Veel sociaal contact vindt tegenwoordig digitaal plaats. We delen foto’s, sturen berichten of beeldbellen met elkaar. Voor ouderen die niet vertrouwd zijn met technologie, en hier niet aan mee kunnen doen, kan dit leiden tot gevoelens van eenzaamheid. Steeds meer ouderen moeten langer thuis wonen en er is minder zorgpersoneel. Om deze redenen wordt zorgtechnologie steeds belangrijker. Maar hoe kunnen we dan iets aan eenzaamheid onder ouderen doen? Dat vroegen onze zorgtechnologen zich af. In samenwerking met onderzoekers van Universiteit Twente en Stichting Een Plus zijn we daarom een pilot gestart. Het doel: onderzoeken of slimme fotolijsten kunnen bijdragen aan het verminderen of wegnemen van deze gevoelens. Ook onderzoeken we of de fotolijsten kunnen bijdragen aan het langer veilig thuis wonen van ouderen. Het slimme fotolijstje is namelijk speciaal ontwikkeld voor ouderen die alleen wonen en die niet uitkomen met een normale tablet. Ook mensen met dementie kunnen met het fotolijstje leren om te gaan.

Geen techniek wens, wel een contactwens

‘’We zijn in gesprek gegaan met bewoners om te ontdekken waar zij precies behoefte aan hebben’’ vertelt zorgtechnoloog Rens Beijleveld. Veel van hen gaven aan dat zij geen behoefte hebben om te leren werken met een tablet of mobiele telefoon. Maar ze hadden wel een andere wens, aldus Rens: ‘’Ze willen meer contact hebben met hun naasten, zoals hun kinderen en kleinkinderen.’’

Contact altijd dichtbij

De slimme fotolijst heeft meerdere functionaliteiten. “Met een druk op de knop kan iemand een beeldbelgesprek starten’’, geeft Rens als voorbeeld. Ook kunnen familieleden foto’s uploaden via een app op hun telefoon. Deze worden in een slideshow weergegeven op de fotolijst. Hierdoor is contact met de familie altijd dichtbij. “Ik hoor er nog bij. Ik vind het fantastisch. Ik krijg regelmatig nieuwe foto’s van mijn kinderen doorgestuurd’’ vertelt een bewoner van Innoforte.

Foto’s kunnen dromen

Hoe bevalt het gebruik van de fotolijst eigenlijk? Dat vroegen we aan een van onze bewoners en haar dochter. Zij maken inmiddels twee maanden gebruik van de fotolijst.

De dochters van mevrouw gebruiken de bijbehorende app om foto’s te uploaden. Bijvoorbeeld van vakanties of van bezoekjes aan bekenden. “Soms ga ik op visite bij mensen die mijn moeder ook kent’’ vertelt de dochter. “Dan maak ik een foto waarbij ze zwaaien naar de camera. Deze upload ik dan via de app, zodat mijn moeder deze op haar fotolijst voorbij ziet komen. Mevrouw heeft de fotolijst de hele dag aan staan. “Sommige foto’s kan ik wel dromen, maar dat kan me niet schelen’’.

“We doen momenteel niet veel met de sensoren, maar vinden het wel een gerustellend gevoel’’

Naast het vergroten van sociaal contact, kunnen de fotolijsten ook bijdragen aan langer, veilig thuis wonen. De lijsten zijn namelijk uitgerust met verschillende slimme sensoren, zoals voor beweging, luchtkwaliteit (CO², rook en gas), temperatuur en geluid. Daardoor kan de familie en de zorg op afstand een extra oog in het zeil houden via de app. Door de data in de app kunnen ze zien of er afwijkingen zijn in het leefpatroon. “We doen momenteel niet zoveel met de sensoren. Maar vinden het wel een gerustellend gevoel. Zo kunnen we bijvoorbeeld in de gaten  houden of onze moeder bijvoobeeld op de voor haar gebruikelijke tijden de gordijnen al heeft geopend’’ vertelt de dochter. Het slimme fotolijstje kan dus een hulpmiddel zijn voor mantelzorgers om op afstand meer contact te hebben met hun naasten.

Pilot door zorgtechnologen en Universiteit Twente

Samen met de Universiteit Twente en Stichting Een Plus voeren onze zorgtechnologen deze pilot uit, onder de naam ‘Project Domi-ster’. Cliënten nemen achttien maanden lang vrijwillig deel aan het onderzoek. In deze periode vullen ze drie keer een vragenlijst in of worden ze geïnterviewd. Met deze gegevens kunnen de zorgtechnologen en de Universiteit de effecten van de fotolijst analyseren. Bovendien wordt met de input van mantelzorgers en cliënten gekeken hoe het fotolijstje verbeterd kan worden.

Aanmelding
Zelfstandig wonende ouderen die zorg ontvangen vanuit Innoforte of Een Plus gezondheidscentrum Velp kunnen aangemeld worden voor het Domi-ster project. Deze fotolijsten kunnen geplaatst worden bij mensen die niet handig zijn met (digitale) techniek en/of dementie hebben. De Genus Care fotolijst is namelijk speciaal voor hen ontworpen. Neem voor meer informatie contact op met zorgtechnoloog Rens Beijleveld via 06-83505297 of r.beijleveld@innoforte-zorg.nl

Het project Domi-Ster (Genus Care 2) is mede mogelijk gemaakt door de Europese unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling OP-oost in het kader van de respons van de Europese Unie op de COVID-19-pandemie.

Afbeelding: domister logo 2