ZoekenSluiten

Muziek schept verbinding

7-6-2021

Muziek creëert vrijwel meteen een directe verbinding tussen mensen. Zo heb ik de afgelopen weken kennisgemaakt met een bewoner die vroeger veel gitaar heeft gespeeld. Na een korte uitleg over wie ik was en wat ik kwam doen, mocht ik binnenkomen om te laten zien wat ik in mijn ´mars´ had. Bij het horen van de eerste paar liedjes veranderde vrijwel direct de houding van heel kritisch en sceptisch, naar heel open en toegankelijk.

De bewoner vertelde dat ze jaren geleden noodgedwongen door fysieke achteruitgang moest stoppen met gitaar spelen. Sindsdien heeft ze nooit meer iets met gitaren gedaan. Dit was namelijk veel te confronterend. Na een aantal liedjes te hebben gespeeld, gaf ze aan dat ze niet had beseft hoe erg ze de gitaar de laatste jaren had gemist!

Maar gitaren als een soort kunstvoorwerpen aan de muur, dat vond ze helemaal niks. Ze horen bespeeld te worden in plaats van bekeken te worden. Hierop aansluitend stelde de bewoner voor; ´ik zou graag willen dat je op een van mijn gitaren wat speelt´.

Uiteindelijk hebben we van elkaar afscheid genomen alsof we elkaar al jaren kenden!

Stan Fecken, muziektherapeut 

Afbeelding: acoustic-1851248_1280