ZoekenSluiten

Lorentzhuis wint A. van der Plaats Award

11-10-2017

Stichting Anneke van der Plaats Foundation heeft op woensdag 11 oktober jl. de Anneke van der Plaats Award uitgereikt aan het Lorentzhuis van Innoforte. Dit omdat Innoforte in het Lorentzhuis het gedachtegoed over de zorg voor mensen met dementie op een inspirerende manier heeft toegepast in belevingsnissen, belevingstuin en de wijze waarop medewerkers omgaan met mensen met een beschadigd brein.

‘In de renovatie in het Lorentzhuis in 2013 zagen wij een kans om de ideeën van sociaal geriater Anneke van der Plaats toe te passen in en om het gebouw. Innoforte heeft een duidelijke visie op de zorg aan mensen met dementie. Zo vinden wij het, kort gezegd, belangrijk om zoveel mogelijk aan te sluiten op het leven dat mensen thuis gewend waren. Toen we het Lorentzhuis gingen renoveren, hebben we daar het Breincollectief, opgericht door Anneke van der Plaats, direct bij betrokken. De architect en de projectleider van de renovatie hebben we min of meer verplicht om zich te verdiepen in dit gedachtegoed,’ aldus Leontine van Middelaar, manager Langdurige zorg. ‘Dat heeft geresulteerd in belevingsnissen op iedere verdieping. Kleine hoekjes, prachtig ingericht met hulp van kunstenaars, waar mensen herinneringen aan vroeger herbeleven, al dan niet samen met hun familie. We zien bijvoorbeeld mooie gesprekken ontstaan tussen vader en zoon als zij samen in de treincoupé zitten en weer opnieuw de reisjes beleven die zij als gezin ooit maakten, ‘ zo vult Renate Pelkman, teamleider, enthousiast aan. ‘Het bruine café en het marktplein gebruiken we ook voor activiteiten. Zo komt er iedere week iemand zingen en muziek maken. Dan deint het hele café van de meezingers. Je ziet mensen ontspannen en plezier maken. Dat is zo ontzettend leuk.’

Behalve de belevingsnissen, de huiskamers en de eigen appartementen van cliënten zijn ook de tuin, balkons en terrassen zo ingericht dat bewoners alle seizoenen kunnen ervaren. Vanuit de Orangerie  kunnen bewoners en bezoekers de terrassen op om hier van een kopje koffie te genieten. Een deel van de tuin is met hulp van de deelnemers van dagbesteding De Serre als bewegingstuin ingericht. ‘Al deze plekken zijn ook uitnodigend voor  familieleden. Op bezoek gaan is gewoon leuk. En voor onze bewoners erg belangrijk dat zij deel van het gezin blijven,’ aldus Renate Pelkman. De ideeën van Anneke van der Plaats zijn ook vertaald in een methodiek voor professionals om anders te reageren op mensen met dementie. Het gaat erom dat de medewerker zich realiseert dat iemand met dementie sterk reageert op prikkels uit zijn omgeving én dat de medewerker een belangrijk deel van die omgeving is. Iemand met dementie kan zich niet aanpassen, de medewerker wel! Een aantal medewerkers van Innoforte zijn opgeleid tot omgevingscoach. Zij begeleiden hun collega’s op de werkvloer met feed back en tips over de omgang met de mensen voor wie zij zorgen.

‘We hebben nog één wens,’ vertelt Leontine van Middelaar: ‘En dat is heel Velp dementievriendelijker maken. Hoe mooi zou het zijn als het normaal wordt om als samenleving om te gaan met mensen met dementie. Dat mensen ook ‘buiten de muren’ van onze huizen kunnen zijn omdat we allemaal een oogje in het zeil houden. Dáár willen we graag eens mee aan de slag!’

De Anneke van der Plaats Award is dit jaar voor het eerst uitgereikt en bestaat, behalve een oorkonde, uit deelname aan de workshop ‘Hersenkunde en dementie’ voor het hele team van de prijswinnaar, ter waarde van 700 euro.