ZoekenSluiten

Ikzorg-sticker zorgt voor herkenbaarheid tijdens avondklok

28-1-2021

Alle zorgmedewerkers die voor hun werk op pad zijn in de tijdsperiode dat de avondklok geldt, zijn snel voor de handhavers te herkennen dankzij de Ikzorg-sticker achter hun autoruit. Beide beroepsgroepen zijn bij nacht en ontij voor de samenleving aan het werk. De Ikzorg-sticker is voor beide groepen een erkenning van de liefde en trots waarmee zij hun vak uitoefenen. De deelnemende ouderen- en thuiszorgorganisaties in de regio zien de sticker als een manier om het voor iedereen wat makkelijker te maken in deze omstandigheden.

‘Met het ingaan van de avondklok moeten onze medewerkers zich kunnen identificeren met een werkgeversverklaring en de zogenaamde Eigen verklaring. Dat voelt op een bepaalde manier toch wat ongemakkelijk en bureaucratisch. Net als de handhavers zijn zij niet voor hun eigen plezier tijdens de avondklok buiten. Zij leveren een belangrijke en nuttige bijdrage aan onze samenleving. Dat doen zij graag, het zijn allemaal mensen met een heel groot hart voor anderen. Wij hadden daarom behoefte aan een symbool dat staat voor Zorg voor Elkaar. Twee mensfiguren die samen een hart vormen, dragen die verbondenheid bij uitstek uit. De rode, ronde vorm, gecombineerd met de hashtag ‘ikzorg’ die landelijk ook gebruikt wordt, maakt het tot een sterk en herkenbaar symbool,’ aldus Floor de Vroome, bestuurder van Pleyade. De collega-zorgorganisaties Attent Zorg en Behandeling, Driegasthuizengroep, Innoforte en Insula Dei Huize Kohlmann hebben zich direct bij dit initiatief aangesloten. Op deze manier willen zij gezamenlijk hun zorgmedewerkers een veilige mogelijkheid bieden om in de uren van de avondklok hun werk te doen. De zorgorganisaties werken sinds het uitbreken van de coronacrisis nog nauwer samen dan voorheen. Cohortafdelingen in de verpleeghuizen en een snellere uitstroom van ziekenhuispatiënten naar de thuiszorg en de verpleeghuizen zijn hier voorbeelden van.

Deze week worden de stickers onder 2000 zorgmedewerkers uitgedeeld. Het initiatief is besproken in de Veiligheidsregio zodat ook de handhavers weten dat extra controle niet per se nodig is. Deze sticker vervangt de werkgeversverklaring en de eigen verklaring niet. Medewerkers horen die beide verklaringen op verzoek te kunnen overhandigen.

 

Afbeelding: IKZORG zonder snijlijn