ZoekenSluiten

Ik kan hem toch niet binnen houden?

31-3-2017

Ook als je partner, vader of moeder begint te dementeren, wil je graag dat hij of zij zo lang mogelijk thuis blijft wonen. Maar hoe organiseer je dat zo, dat dit ook nog goed te doen is voor de mantelzorgers? Het thema van het mantelzorgcafé dat Innoforte op donderdag 13 april a.s. organiseert, gaat over hulpmiddelen en het gebruik van GPS. Het mantelzorgcafé wordt gehouden in ’t Prieel, Graaf Ottostraat 30d, in Velp. Het begint om 19.30 uur tot 21.30 uur en toegang is gratis.

Ergotherapeut Charlotte van Altena, van ParaGo, gaat deze avond in op hoe hulpmiddelen, en bijvoorbeeld GPS, eraan bij kunnen dragen dat iemand zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijft wonen. ‘Ik hoop dat de deelnemers zo veel mogelijk ervaringen uit hun eigen dagelijkse praktijk inbrengen. Dan snijdt het mes aan meer kanten: ik kan mijn deskundigheid als ergotherapeut inzetten, de vragensteller krijgt een antwoord op maat en iedereen leert van elkaar. Wat voor de één goed werkt, hoeft voor de ander niet te werken. In het mantelzorgcafé is er tijd en ruimte om samen te zoeken naar wat zou kunnen werken voor die persoon in die situatie.’

Charlotte van Altena zal ook in gaan op het gebruik van GPS. ‘We horen van mantelzorgers vaak terug dat ze snappen dat hun partner, vader of moeder, naar buiten wil. Gewoon zoals ze dat altijd al gewend waren: een boodschapje, een ommetje met de hond, even bij iemand langs. Maar wel het liefst zonder ‘oppas’. Want zo ervaren zij dat. En de mantelzorger sterft thuis duizend doden: hij zal de weg naar huis toch nog wel vinden?’ Voor de cliënt met beginnende dementie en zijn familie is het belangrijk om zo lang mogelijk te blijven leven zoals zij dat met elkaar gewend zijn maar ook wel rekening houdend met hoe het nu is.

Het mantelzorgcafé is een ontmoetingsavond voor en van mantelzorgers. Op deze avonden krijgen zij informatie en tips en wisselen zij ervaringen en emoties uit met elkaar. Aanmelden kan bij Meldpunt Vrijwillige Thuishulp. Zij zijn telefonisch bereikbaar op 026-3707070  van maandag t/m vrijdag van 9.30 – 11.30 of via email info@mvtrheden.nl. Aanmelden kan ook bij ’t Prieel 06-83697204 op maandag, woensdag en donderdag van 9.30 – 16.30 of via email dagbehandeling@innoforte.info.