ZoekenSluiten

De Wolk helpt ouderen veilig vallen

17-5-2021

Vallen is en blijft onder ouderen een groot probleem. Helaas leidt een val al snel tot een heupfractuur. Dit heeft grote impact op verpleeghuisbewoners. Innoforte probeert daarom sinds november 2020 een nieuwe hi-tech innovatie uit; de Wolk heupairbag.

Hoe werkt de Wolk heupairbag?

De Wolk heupairbag is, zoals de naam al zegt, een airbag die je rondom je heup draagt. Deze riem bestaat uit twee flappen die over de heup vallen en bescherming bieden bij het vallen. Iedere seconde registreert de heupairbag maar liefst 500 bewegingen. Dit is mogelijk door de zes sensoren die aan de riem vastzitten. Bij een zijwaartse val zorgt de Wolk ervoor dat de drager zacht op het gevormde luchtkussentje valt. Een voorwaartse of achterwaartse val wordt niet geregistreerd waardoor de Wolk niet afgaat.

Waarom gebruikt Innoforte de Wolk?

Gemiddeld overlijdt 36% van de ouderen in een verpleeghuis binnen een half jaar na een heupfractuur als gevolg van een val. Maar mensen dan maar stil laten zitten op hun stoel, vindt Innoforte geen oplossing. We willen meer bewegen met minder valpartijen! Bewegen zorgt voor een betere bloedcirculatie en sterkere spieren en botten. Daarnaast heeft bewegen een positieve invloed op de mentale gezondheid en de zelfredzaamheid.

De toekomst van de Wolk bij Innoforte

Wij staan nog aan het begin van werken met de Wolk heupairbag. Samen met een arts, de afdeling, de familie en de bewoner kijken wij of het inzetten van de Wolk gewenst is. Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Dan komt de valgevaarlijke bewoner in aanmerking voor de heupairbag.

Jammer genoeg zien wij dat de Wolk in de huidige vorm niet altijd geschikt is voor bewoners met dementie. Het aan- en uittrekken van de Wolk is voor hen soms te complex waardoor zij niet meer zelfstandig naar het toilet kunnen. En juist deze zelfstandigheid willen wij de bewoners geven bij het inzetten van de Wolk. Ook vergeten sommige bewoners waarom zij een heupairbag dragen en willen hem dan uittrekken. Dat geeft weer onrust die we juist bij een bewoner weg willen nemen. Dit soort problemen melden we terug aan de leverancier van de heupairbag. De technologen gebruiken onze feedback om het product te verbeteren. Wij onderzoeken ondertussen of de heupairbag meer geschikt is voor de oudere bewoners die nog lang niet aan het dementeren zijn!

 

Ilona Roskam - Rutten

Geriatriefysiotherapeut

Bekijk hier de video over de Wolk