ZoekenSluiten

De kracht van muziek binnen het ziekteverloop van dementie

27-7-2021

Dat muziek een krachtige werking kan hebben op het brein van mensen met dementie wordt steeds bekender. Deze krachtige werking komt vooral omdat de verwerking van muziek in het meest centrale gedeelte van de hersenen gebeurt. Daardoor kun je er tot ver in het ziektebeeld dementie aanspraak op maken. Muziek biedt hier verschillende mogelijkheden voor. Hieronder zal ik een voorbeeld toelichten.

Laatst werd ik gevraagd om langs te gaan bij een bewoner die veel orgel heeft gespeeld in de kerk. De bewoner in kwestie heeft op zijn kamer een groot elektrisch oefenorgel staan die hij heeft meegenomen vanuit huis. Het orgel moest mee omdat er nog geen afscheid van genomen kon worden, alleen wordt deze niet meer gebruikt omdat hij vergeet dat hij orgel kan spelen.

Deze bewoner zit in een vergevorderd stadium van dementie waardoor hij op een slechte dag vrijwel niks zelfstandig kan. Als je hem echter aanspoort om op zo´n dag achter het orgel te gaan zitten en positief blijft benaderen om te spelen (in muziektermen blijft communiceren), speelt hij feilloos ingewikkelde kerkelijke liederen uit zijn hoofd op het orgel. Ook lukt het dan om de bladmuziek van nieuwe liederen in te studeren. En bladmuziek lezen en spelen is voor het ´gezonde´ brein al erg complex, laat staan voor een brein met dit vergevorderde ziektebeeld.

Als ik meneer tijdens mijn bezoek volledig zie opgaan in zijn muzikale spel, dan zie ik de persoon die hij was voor de diagnose dementie volledig terugkomen!