ZoekenSluiten

De Biesdel kweekt binnenshuis eigen groenten en kruiden

18-3-2019

Een kropje sla, verse basilicum, vanaf 20 maart a.s. kan De Biesdel iedere dag zijn eigen groenten en kruiden oogsten. Hier wordt, als eerste woonzorglocatie in Nederland, het Indoor Gardening Systeem van Vegger in gebruik genomen.

Dit innovatieve kweeksysteem is speciaal voor onder andere woonzorglocaties ontwikkeld. Het zorgt ervoor dat de locatie groener wordt, de luchtkwaliteit binnen het gebouw verbeterd wordt en dat de bewoners worden voorzien van verse groenten en kruiden.

Marcel Wopereis, vakdeskundige Voeding van Innoforte: ‘De bewoners kunnen het groen zien groeien, ze kunnen het ruiken en proeven. Ze kunnen het als het ware aanraken. Wij zijn ervan overtuigd dat het bewoners aanzet tot een gezonde leefstijl en hun eetlust stimuleert. Zeker als wij ze heerlijke maaltijden uit eigen kweek voorzetten! Groene bladgroenten zijn bovendien belangrijk voor het lichaam. Ze zitten barstensvol met antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Goed voor hart en bloedvaten, het houdt de bloeddruk mede op peil.’

Marie José de Dreu, manager Gastvrij en Huisvesting, vult aan: ‘Innoforte heeft een duidelijke visie op welzijn. Die visie vertalen we ook door naar de inrichting van onze gebouwen en tuinen. Indoor Gardening draagt bij aan een leefomgeving waar gezondheid, een groen binnenklimaat en sociale activiteiten samenkomen. Dankzij het fotosyntheseproces van planten verbetert de luchtkwaliteit binnen het gebouw: de lucht wordt schoner met meer beschikbare zuurstof. Het hele jaar kan er genoten worden van gezond, eerlijk en lokaal voedsel. Op 20 maart nodigen we alle bewoners van De Biesdel uit voor een kennismaking met het systeem en ik verwacht dat zij er heel enthousiast over zullen zijn.’

Het Indoor Gardening systeem is ontwikkeld door Vegger, een bedrijf van mensen die opgeleid zijn aan de Universiteit van Wageningen. De universiteit van Wageningen ondersteunt het project.