ZoekenSluiten

Datalek Carenzorgt

28-10-2022

Update 3 november 2022

Innoforte is één van de zorgorganisaties die getroffen zijn door het beveiligingsincident in het online zorgnetwerk Carenzorgt.nl van leverancier Nedap dat op 17 oktober jl. heeft plaatsgevonden. Nedap heeft Innoforte hierover op 25 oktober jl. bericht. Alle cliënten die door de hack getroffen zijn, zijn eind oktober geïnformeerd. Inmiddels is met 95% zekerheid duidelijk geworden dat de hacker geen documenten verspreid heeft.

Wat is er gebeurd?

Bij dit incident heeft een hacker ook van cliënten van onze organisatie gegevens gedownload. Dat is een schending van de privacy van deze cliënten. Voor zover ons nu bekend is, zijn geen inloggegevens zoals gebruikersnamen en wachtwoorden binnengehaald. Wel zijn er documenten van cliënten gedownload. Het gaat om de documenten die zichtbaar zijn op de dossier-pagina van Carenzorgt.nl onder de kop ‘Documenten’. Er zijn geen aanwijzingen dat de hacker deze documenten verspreid heeft.Nedap heeft laten weten dat dossierrapportages, zorgplannen, metingen, berichten en agenda-afspraken niet zijn geraakt.

Inmiddels heeft Nedap, de leverancier van Carenzorgt.nl, het probleem opgelost. Ook heeft Nedap aangifte gedaan bij de politie. Er is al een verdachte opgepakt. Het politie-onderzoek loopt nog. Dit moet uitwijzen of gegevens daadwerkelijk zijn misbruikt.

Innoforte vindt het ontzettend naar dat dit gebeurd is. Het is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ondanks dat er waarschijnlijk geen groot risico is op phishing raden wij alle gebruikers van Carenzorgt.nl aan om het wachtwoord voor Carenzorgt aan te passen.

Voor vragen over dit incident is een speciaal telefoonnummer ingesteld door Nedap:  0544 – 471144. U kunt hen ook via de mail bereiken: info@carenzorgt.nl of privacy-caren@nedap.com

Nedap heeft een overzicht van de meestgestelde vragen en antwoorden opgesteld. Klik hier voor dit overzicht.

Heeft u of uw naaste bericht van Innoforte gekregen dat uw naaste gehackt is en wilt u meer specifieke informatie, dan kunt u uw vraag stellen via beheerons@innoforte-zorg.nl