ZoekenSluiten

Beweging is de beste pijnbestrijder

7-3-2017

Wie chronisch pijn heeft, heeft baat bij meer bewegen! Wie door dit zinnetje geraakt wordt, is van harte welkom bij de informatiemiddag van Samen Fit. Verschillende sprekers lichten de heilzame werking van bewegen bij chronische pijn toe. De informatiemiddag is op maandag 13 maart a.s., van 14.30 uur tot 16.00 uur, in het Huis van de Buurt Oosterwolde, Middelhagenhof 1 in Velp. Toegang is gratis.

‘Een natuurlijke reactie van iedereen met pijn is om alles te vermijden wat die pijn oproept. Stil zitten, rust houden of gaan liggen heeft echter in de meeste gevallen een averechts effect. Niet bewegen werkt namelijk in de hand dat spieren en hersencellen ongetraind raken. Bewegen wordt doorgaans alleen maar pijnlijker. Bij pijnklachten die langer dan zes weken aanhouden, spreken we al van chronische pijn. Die pijn wordt niet minder meer van rust. Onze boodschap is dan juist: beweeg. Met mate, in overleg met deskundigen, maar beweeg! En zoek daarbij afleiding, blijf zo bezig dat je niet de hele tijd aan de pijn denkt, maar dat je plezier en voldoening haalt uit wat je aan het doen bent. Wij adviseren mensen ook vaak om de mogelijkheden van vrijwilligerswerk te onderzoeken. Verleg je horizon, zoek de uitdaging op onbekende vlakken,’ aldus Tiny Hooftman.

Verschillende sprekers belichten het thema vanuit verschillende invalshoeken:

  • Ine Bronkhorst, oefentherapeut Cesar, geeft een introductie over het inzicht in pijn.
  • Tiny Hooftman, fysiotherapeut, vertelt over het ontstaan van pijn, en de functie van pijn.
  • Jacqueline van Baars, oefentherapeut Cesar, vertelt over het belang van bewegen bij chronische pijn.
  • Christiane Bahr geeft een workshop Ki en Chi Neng Qigong. Dit zijn beweegvormen die pijnverlichting geven door de manier van bewegen. Ze zijn voor iedereen geschikt.
  • Louk de Both presenteert ‘Pijnpatienten naar 1 stem’.
  • Marjan Begemann, beweegcoach, inspireert door te vertellen welke leuke beweegmogelijkheden er zijn.
  • Marie-Elaine Thissen, vrijwilligerscoördinator van Innoforte, licht de mogelijkheden van vrijwilligerswerk bij Innoforte toe.

De informatiemiddag is een initiatief van stichting Innoforte, oefentherapeut Cesar Jacqueline van Baars, beweegcoach van Sportbedrijf Rheden Marjan Begemann, fysiotherapeut ParaGo Tiny Hooftman.