ZoekenSluiten

24/7 de kracht van muziek inzetten

24-8-2021

24/7 de kracht van muziek inzetten

Een muziektherapeut hoeft niet altijd zelf muziek te maken om dingen te kunnen bewerkstelligen bij bewoners. Binnen mijn werk kan ik ook gebruik maken van digitale technieken, één daarvan is een muziekapparaat. Op bijvoorbeeld een mp3 speler of bluetooth speaker is het mogelijk om de voorkeursmuziek voor mensen met dementie af te spelen.

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat zo’n afspeellijst met voorkeursmuziek diepe herinneringen raken. Herinneringen die vreemd genoeg niet door de dementie verloren zijn geraakt. Deze herinneringen kunnen mensen bij wijze van spreken weer ‘tot leven wekken´. Het laat mensen opnieuw een gevoel van ‘zelf’ ervaren, stelt ze in staat om een gesprek te voeren en helpt ‘in het hier en nu’ te blijven. Ook is het mogelijk om mensen te laten ontspannen.

De afgelopen weken ben ik gestart met het inzetten van een aantal mp3 spelers met persoonlijke voorkeursmuziek voor bewoners. En dat ook de collega´s uit de zorg de mp3 spelers kunnen aanbieden is erg mooi! Zo wordt het namelijk mogelijk om 24/7 de kracht van muziek te kunnen inzetten bij onze bewoners met dementie!

Afbeelding: pexels-anna-shvets-5231322